Muzeul Petrolului din Ploiesti va fi transferat in patrimoniul Judetului Prahova

Views: 1165

OMV Petrom va transfera Muzeul Petrolului din Ploiesti in patrimoniul Judetului Prahova, mai exact in administrarea Muzeului Judetean de Stiintele Naturii.

Luni, 16.01.2017, a avut loc semnarea protocolului de predare – primire, la acest protocol au luat parte si presedintele Consiliului Judetean Prahova, Bogdan Toader si managerul Muzeului Judetean de Stiintele Naturii Prahova, Emilia Iancu.

Muzeul Petrolului a fost inaugurat în octombrie 1961 şi are  un patrimoniu  estimant la peste 8.000  de piese muzeale. Este singurul muzeu de acest gen din România, înfiinţarea sa la Ploieşti fiind o recunoaştere a statutului oraşului în cadrul industriei petroliere din ţara noastră. Printre cele mai importante exponate se găsesc: utilaje de foraj din lemn sau metalice din secolul al XIX-lea; panouri exemplificând sistemul de solventare selectivă cu dioxid de sulf, inventat de Lazăr Edeleanu; hărți geologice; mostre mineralogice; felinare cu petrol; macheta primei instalații de foraj mecanic folosită în România.Totodată, în patrimoniul Muzeului  Petrolului se găsește un fond foarte bogat care cuprinde brevete de invenție, lucrări științifice ce descriu istoricul fabricării parafinei, uleiului, benzinelor; albume, scrisori și  fotografii document ale lui Lazăr Edeleanu  (considerat fondatorul petrochimiei românești și universale).

La întîlnirea de astăzi au participat din partea Grupului OMV Petrom:  Mariana Gheorghe – CEO  OMV Petrom; Peter  Rudolf  Zeilinger – membru al directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de exploatare şi producţie;  Bogdan Viuleţ – avocat specializat în imobiliare; Tudor Septimiu Bora – manager afaceri publice.

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.