Comunicat de presa IPJ: Perchezitii la persoane banuite de comiterea unor infractiuni economice

Views: 1132

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, împreună cu polițiști din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova — Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, efectuează 5 percheziții la sediile unor societăți comerciale și la locuințele unor persoane bănuite de comiterea unor infracțiuni de natură economică.

La data de 8 decembrie a.c., procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, împreună cu polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova — Serviciul de Investigare a Criminalității Economice si Serviciul de Acțiuni Speciale, au efectuat 5 perchezitii la sediile unor societăți comerciale si domiciliile unor persoane din municipiul București și județele Prahova și Bacău, acțiunea vizând un grup infracțional specializat în săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor.

În fapt, urmare sesizării Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor s-a stabilit că prin intermediul a 7 societăți comerciale, suspecții au creat circuite comerciale fictive, având drept scop sustragerea de la plata impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat, în vederea obținerii unor beneficii materiale substanțiale.

În baza facturilor fictive de achiziții emise de firmele ‘fantomă’, administrate de către suspecți, a fost dedus în mod nelegal T.V.A. și s-au fi sustras de la plata impozitului pe profit, prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracțională fiind estimat la 8.288.277 de lei.

De asemenea, sumele de bani care au făcut obiectul acestui circuit financiar nelegal și care constituie produsul infracțiunii de spălare a banilor sunt în valoare de 33.099.445 de lei.

În vederea recuperării prejudiciului sunt în curs de derulare procedurile de aplicare a sechestrului asigurator pe mai multe bunuri imobile, până la concurența prejudiciului creat.

Cercetările au fost efectuate cu suportul tehnic al Serviciului de Operatiuni Speciale Ploiesti, iar perchezițiile au fost puse în executare cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale și Serviciului Criminalistic, precum și cu sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile’ Matei Basarab’ din Ploiești.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală prev. de art. 9 alin. 1 lit. c din Legea nr. 241/ 2005 și spălare a banilor prev. de art. 29 alin. 1 lit. a din Legea 656 /2002.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale sunt etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.