Anul 2016 a fost anul “vedetelor” la DNA Ploiesti – cautiune de 13 milioane de euro pentru Sebastian Ghita

Views: 1088

Anul 2016 a fost marcat, în județul Prahova, de o activitate intensă a structurii teritoriale a DNA, dar și a altor parchete, mulți oameni politici cu notoritate, oameni de afaceri, dar și vedete ajungând în fața anchetatorilor în diverse calități.

În cursul aceluiași an, procurorii DNA Ploiești l-au plasat pe fostul deputat Sebastian Ghiță sub control judiciar pe cauțiune, stabilită la suma record de 13 milioane de euro, omul de afaceri fiind în prezent căutat de anchetatori, în condițiile în care a încălcat termenii impuși prin măsura preventivă.

*** La 13 ianuarie, șeful Poliției Sinaia, Marin Tudorică, și omul de afaceri Cristian Simion au fost reținuți de procurorii DNA Ploiești, fiind apoi arestați. Dosarul a fost trimis în judecată la începutul lunii septembrie, Tudorică fiind acuzat de trafic de influență, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, și fals în declarații. În același dosar au fost deferiți justiției Ionuț Roșca, la data faptelor ofițer de poliție în cadrul Poliției Stațiunii Sinaia, și Cristian Bogdan Simion, administrator al unei societăți comerciale.

*** Procurorii DIICOT Ploiești au efectuat, la 22 februarie, percheziții la domiciliul omului de afaceri Liviu Luca din localitatea prahoveană Păulești, Luca fiind apoi reținut pentru 24 de ore, ancheta vizând prejudicierea PSV Company SA (fosta Petrom Service SA) cu peste 15 milioane lei. Instanța de judecată l-a plasat pe Liviu Luca sub control judiciar. La 15 iunie, el a fost trimis în judecată alături de alți șapte inculpați, în dosarul care vizează mai multe infracțiuni, între care constituire de grup infracțional organizat, delapidare și spălare de bani.

*** Vicepreședintele Consiliului Județean Prahova, Radu Ionescu, a fost reținut de procurorii DNA Ploiești într-un dosar în care este acuzat că a luat mită un autoturism pentru acordarea de contracte în mod preferențial. El a fost trimis în judecată la 21 martie.

*** Omul de afaceri Florian Walter, care a fost adus în țară la data de 5 martie din Emiratele Arabe Unite, a fost arestat preventiv, Tribunalul Prahova confirmând, în 6 martie, mandatul de arestare emis anterior pe numele său. Procurorii DIICOT Ploiești au efectuat, la începutul lunii mai 2015, percheziții într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, liderul rețelei fiind omul de afaceri Florian Walter. La acel moment, anchetatorii au anunțat că Walter se sustrage urmăririi penale, Tribunalul Prahova emițând un mandat de arestare în lipsă pe numele omului de afaceri. Acesta a fost dat în consemn la frontieră în data de 6 mai 2015, iar IGPR a anunțat că el a fost localizat în Emiratele Arabe Unite. Dosarul lui Florian Walter, care a fost disjuns de DIICOT Ploiești din dosarul Romprest, a fost preluat ulterior de DNA, structura centrală, și conexat la o altă cauză instrumentată de procurorii de aici, potrivit unor surse judiciare.

*** Fostul subsecretar de stat în MAI, Viorel Dosaru, procurorii Liviu Tudose și Aurelian Mihăilă, dar și fostul șef al DGA Prahova, Constantin Ispas, au fost reținuți, la 23 martie, de DNA Ploiești într-un dosar clasat de procurorul Lucian Papici. Ulterior, aceștia au fost arestați preventiv. De asemenea, procurorii au cerut sesizarea Camerei Deputaților pentru încuviințarea reținerii și a arestării preventive a lui Sebastian Ghiță, anchetat în același dosar pentru dare de mită, folosire de informații care nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, șantaj, cumpărare de influență și conducerea unui vehicul fără permis. Dosarul a fost trimis în judecată la sfârșitul lunii iunie.

*** Fostul primar al Ploieștiului, senatorul Andrei Volosevici, a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA Ploiești, fiind acuzat de luare de mită și abuz în serviciu. Cauza a fost trimisă în judecată la data de 28 iunie. Citeste mai multe …

Source:Agerpres
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.