Cei mai inalti oameni din lume sunt dependenti de branza si lapte

Views: 638

Cei mai inalti oameni de pe planeta, olandezii, beau mult lapte si mananca multa branza.

Ben Coates, autorul unei noi carti despre Olanda, explica modul in care olandezii au devenit aproape dependenti de branza si ca sunt foarte pretentiosi atunci cand vine vorba de acest aliment.

La începutul acestui an, un muzeu din Amsterdam a fost scena unei infracțiuni oribile. Făcându-și rondul de rutină la sfârșitul unei zile pline, muzeografii au fost îngroziți să descopere că unul dintre exponatele cele mai apreciate — un mic obiect strălucitor cu 220 de diamante — lipsea. O înregistrare cu camera de supraveghere a arătat doi tineri cu șepci de baseball care zăboveau în apropiere de vitrina unde se afla exponatul, iar poliția nu a avut nicio altă pistă. Cel mai scump feliator de brânză din lume dispăruse.

În unele țări, un furt de la muzeul național al brânzei ar putea suna ca o intrigă de film de animație pentru copii. În Olanda, însă, brânza este o afacere serioasă. Pentru olandezi, brânzeturile, laptele, iaurturile și alte produse lactate nu sunt doar alimente de bază, ci simboluri naționale și piatra de temelie a unei industrii majore de export.

Dragostea Țărilor de Jos pentru toate produsele lactate este în mare măsură o consecință a geografiei sale unice. Acum patru sute de ani, o mare parte a țării se afla sub apă, iar pe o altă mare parte din restul teritoriului erau terenuri mlăștinoase. “Fundul lumii”, “plin de vene și sânge, dar fără oase”, așa descria acest ținut un vizitator în secolul 17. Dar în următoarele câteva secole olandezii s-au angajat într-un proiect amplu de reconstrucție a țării. Mii de canale au fost săpate și mlaștinile au fost drenate cu ajutorul a sute de mori de vânt care au pompat apa.

Au fost create noi terenuri, iar suprafețe mari au fost alocate pentru a ajuta la hrănirea populației în creștere a unor orașe ca Amsterdam. Solul plin de sedimente recondiționat s-a dovedit perfect pentru creșterea ierbii bogate, care a constitui hrana perfectă pentru vaci. Mii de animale au pășunat fericite pe acest teren regenerat. Cea mai populară rasă din țară — Friesian alb-negru — a devenit de renume mondial. La un moment dat, un exemplar de Friesian, numit Pauline Wayne, chiar a locuit la Casa Albă, oferind lapte proaspăt pentru președintele William Howard Taft și dând “interviuri” personale pentru Washington Post.

citeste mai multe …

 

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.