49 de ani de cand FC Petrolul Ploiesti a invins Liverpool cu scorul de 3 la 1

Views: 913

Pe 12 octombrie 1966, FC Petrolul Ploieşti bifa o performanţă greu de imaginat pentru fotbalul românesc al acelor vremuri, învingând-o, într-un meci oficial, pe FC Liverpool, nimeni alta decât campioana campioanei mondiale.

Meciul se juca la Ploieşti, iar petroliştii se impuneau cu 3-1, obţinând „un rezultat de mare ecou, căci nu e la indemâna oricui să remonteze doua goluri in faţa multiplei campioane a Angliei, demnă reprezentanta a soccerului aureolat cu titlul suprem la ultima ediţie a mondialelor”, după cum avea să noteze G. Nicolaescu în “Sportul Popular”. Golurile ploieştenilor erau înscrise de Moldoveanu, Boc şi Dridea I, pentru Liverpool punctând Hunt.

Întâlnirea a contat pentru Cupa Campionilor Europeni. La Liverpool, “cormoranii” se impuseseră, în primul meci, cu 2-0, dar Petrolul a remontat handicapul pe teren propriu. Până la urmă, calificarea s-a decis abia după disputarea unui al treilea joc, de baraj, programat pe “Heysel” din Bruxelles, acolo unde britanicii au câştigat cu 2-0.

Victoria din 12 octombrie 1966 a fost singura a unei echipe româneşti obţinută în faţa lui FC Liverpool. Iată, însă, şi numele eroilor din acel meci: M. IONESCU – PAHONTU, BOC, FLOREA, MOCANU – DINCUTA, DRAGOMIR – MOLDOVEANU, DRIDEA I, BADEA, DRIDEA II.

Mulţumiri şi respect celor care au făcut posibil un rezultat ce avea să facă înconjurul Europei, dar şi un pios omagiu celor care, din păcate, nu mai sunt printre noi.

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.