7 etaje de beton, pentru o gramada de fiare – evolutie auto

Views: 1064

Atunci cand cei ce au inventat masina s-au gandit ca vor revolutiona transportul in lume – o modalitate de a transporta mult mai multe materiale / oameni, cu o viteza destul de mare de deplasare, anume 40 km/ora, in timp ce autovehiculele cu abur se puteau deplasa cu 5-10 km/ora.

De la inovatie pana la sufocare in cu propriile masinarii, au trecut doar 200 de ani.

Daca prin anii 1870-1880, atunci cand a fost inventata masina ce putea duce 12 oameni si putea prinde o viteza de 40 km/ora, in anul 2015, masinile prind de 11 ori mai multa viteza – anume, 435 km/ora.

In acea perioada, 1880, existau zeci, poate sute de astfel de masini pe drumuri – nu existau sosele, pentru ca nu erau destul de multe masini care ar fi putut folosi aceste autovehicule, insa astazi, exista peste 1 miliard de masini pe tot globul, in conditiile in care exista 7 miliarde de oameni, cel putin asa spuneau statisticile de acum 4 ani, adica din 2010.

Pentru ca locurile de parcare nu cresc in pomi, oamenii au inceput sa aibe probleme cu aceste locuri de parcare – nimeni din anii 1900 nu s-ar fi gandit ca in anii 2000 vor exista mai multe masini decat locuri de parcare, ca vor fi atat de multe masini incat nu vor avea unde sa le puna, asa ca vor fi nevoiti sa construiasca cladiri speciale pentru parcarea autoturismelor.

Asa cum s-a intamplat si la Ploiesti, unde autoritatile au construit o parcare de 7 etaje (din beton) pentru a avea cetatenii unde sa-si parcheze fiarele.

Doar ca in acest caz autoritatile si-au intins plapuma putin mai mult decat era parcarea initiala, asa ca au reusit sa faca dintr-un drum de 4 benzi, intr-un drum de 2 benzi. Ok, si inainte tot doar 2 benzi erau, pentru ca parcau oamenii pe margine, chiar daca nu aveau voie, dar ideea ramane – din 4 au facut 2.

Vor avea cetatenii de castigat din aceasta cladire? Doar in cazul in care nu se va intampla cum se intampla la parcarea de la Winmarkt – acolo unde oamenii parcheaza peste tot pe langa parcarea supraetajata, doar in ea nu parcheaza. Ce face omul pentru 3 lei …

Oare in 20-30 de ani unde vom ajunge? Pentru ca numarul masinilor sigur va creste, iar pamantul nu se lateste.

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.