Program de sensibilizare in randul elevilor din Prahova, privind problematica dizabilitatii

Views: 1154

Reprezentanții Comunităţii  Prof 21 și ai Asociației Club Sportiv Roțile Schimbării au desfășurat miercuri și joi proiectul „Diferiți dar împreună”. Scopul programului a fost de a dezvolta sentimentul de afiliere la grup prin înțelegerea și cultivarea sentimentului de responsabilitate și prin dezvoltarea unor abilități de viață în rândul tinerilor în contextul dezvoltării durabile.

Activitatea la care au participat peste 100 de elevi de gimnaziu și liceu s-a desfășurat sub îndrumarea profesorilor, reprezentați ai Comunității Prof 21, respectiv a doamnelor profesoare  Iuliana Muscă, Atena Radu și a domnului  profesor Ionuț Nițu, sub forma unei întâlniri dintre elevi, cadre didactice și persoanele cu dizabilități din cadrul Asociației Club Sportiv Roțile Schimbării.

Elevii școlii gimnaziale „Lizeta Paul Grecianu ”din Cioceni, comuna Albești și ai școlii din Cioranii de Sus, cât și cei de la Colegiul Naţional  Al. I Cuza din Ploiești au fost interesați să afle povestea lui Costin și a Ceciliei și felul în care o dizabilitate îți poate schimba viața.

În cadrul activității au avut loc demonstrații interactive de simulare a unei dizabilități (locomotorie, vizuală) cu scopul de a conștientiza această problematică.  Maria, una dintre eleve a mărturisit că nu ar deranja-o dacă ar avea un coleg de clasă care folosește scaunul rulant pentru că „și el e om și are aceleași nevoi ca și noi”. O altă metodă inedită aplicată în cadrul proiectului a fost așa numita Bibilioteca vie, o modalitate de a interacționa cu reprezențanții asociației. Astfel Costin şi Cecilia au fost „cărţile vii” iar cititorii au fost elevii.

Acest exerciţiu a avut rolul de a promova diversitatea și demnitatea umană și de a încuraja dialogul  între oameni, atitudinile deschise și non-discriminatorii. Costin și Cecilia, reprezentanții ONG-ului care se ocupă de reintegrarea persoanelor cu dizabilități au precizat  faptul că deși au o dizabilitate locomotorie, respectiv vizuală, acest lucru nu i-a împiedicat din a face tot ceea ce și-au dorit. Costin Dumitru: ,,nu vă grăbiți să judecați după aparențe pentru că fiecare dintre noi are ceva special. Eu am o dizabilitate. Însă handicapul mi-l atribuie mediul înconjurător în special prin lipsa accesibilității.”

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.